Kræftforeningen De Aktive

 

Indledningsvis bliver jeg nødt til at komme med en advarsel, før I fortsætter læsningen: Denne anmeldelse er ikke et spor objektiv! Jeg er vildt begejstret for bogen! Dette er snarere en lovprisning frem for en anmeldelse.

 

Bogen er som undertitlen beskriver ”3 i en”. Det er lykkedes Lise Faurschou at forklare komplicerede sammenhænge omkring miljø og co2 på en for alle forståelig måde – og det uden at tale ned til læseren. Se dette er i sig selv en kunst.

Man får en reel og måske for mange overraskende viden om økologiens fortrin – både ernæringsmæssigt og rent klimamæssigt. Vidste du f.eks. at økologisk dyrket jord opsuger co2 bedre end konventionelt dyrket jord?

 

Lise Fauerschou skriver legende let. Hun er til tider rigtig morsom. Hun er ikke ”fundamentalist”, forstået på den måde, at hun sagtens kan forstå, at livsstilændringer kan være svært at indføre og opretholde. Men fortvivl ej. Bogen giver anvisninger på realistiske redskaber til små skridt i ændringernes retning.

 

Opskrifterne, som er inddelt efter årstiderne, er noget af det mest lækre, jeg længe har set og prøvet. Selv hardcore antiøkologer og superhærdede kødspisere må overgive sig, når jeg viser dem opskrifterne. Alle jeg har vist bogen til bliver lækkersultne lige på stedet. Mit eksemplar bærer da også præg af, at folks tænder løber i vand, når de bladrer i bogen.

 

Fotografen har naturligvis en stor del af skylden for dette. Hans billeder er bare så appetitvækkende og smukke.

 

Marianne Tersgov

 

 

 

Lektørudtalelse

 

Anvendelse/målgruppe/niveau

Bogen vil blive populær i alle miljøbevidste køkkener, hvor der dagligt tilberedes kød- og vegetariske retter af både nybegyndere og mere erfarne.

 

Beskrivelse

Begrebet økologiske fodspor er en metode til at gøre begrebet bæredygtig udvikling mere konkret. I bogen fokuseres konkret på mad, både den vi dyrker, køber, tilbereder og spiser. Den indledes med et generelt afsnit om klima, CO2 og forfatterens holdninger til og visioner om en klimavenlig adfærd. En gennemgang af de forskellige ingredienser i madlavningen tager udgangspunkt i fedt og protein, grøntsager og kornprodukter. De over 100 opskrifter er funderet i årstidernes grøntsager, illustreret med helsides farvefotografier og kan søges i et indeks bagerst i bogen. Desuden indeholder den oversigter over en madugeplan, årstidens økologiske frugt og grøntsager, relevant litteratur og nyttige hjemmesider. Bogen har et flot layout og teksterne og opskrifterne er overskuelige, fordi de ofte er skrevet i punktform. Forfatteren er økologisk omlægningskonsulent.

 

Sammenligning

Der er udkommet en del bøger om madkultur og den kan sammenlignes med Vegetariske perler - året rundt, 2010, Mere vegetar light, 2010 og Årstidernes guld & grønne sager, 2009.

 

Samlet konklusion

En inspirerende grundbog om mad, miljø, sundhed og klima med basis i at være en miljøbevidst økologisk forbruger. Bogen giver en grundviden om emnet med mange nemme tips, gode råd og korte forklaringer om en klimavenlig adfærd ledsaget af forfatterens personlige holdninger og visioner.

 

Kirsten Katholm

 

 

Økologi & Erhverv

 

Sundhed, miljø og klima i én mundfuld’ er undertitlen på Lise Faurschou Hastrups nye bog med gode idéer og opskrifter til, hvordan vi nemt kan gøre vore madvaner sunde, miljøgavnlige og klimavenlige. Det kræver bare lidt viden - som fås gennem bogens første del - lidt daglig omtanke og villighed til at prøve noget nyt.

Opskrifterne er delt ind efter årstid, og råvarernes tilgængelighed. Og Nils Henrik Pedersens fotografier viser klart, at det bestemt ikke er gråt og kedeligt.

 

Arne Bjerre

 

 

Klimabevægelsens nyhedsbrev september 2010

 

Bogudgivelse: “Økologiske fodspor – sundhed, miljø og klima I én mundfuld”.

I en fantastisk farverig og inspirerende kogebog giver madvejleder, foredragsholder og økologisk omlægningskonsulent Lise Faurschou Hastrup dig en lang række opskrifter på vel- smagende økologiske retter hvormed du kan spise dig sund og mæt, og samtidig tage hensyn til miljø og klima. Med denne bog kan du blive rigtig klog på hvordan vores mad belaster klima og miljø, hvordan du finder årstidernes klimavenlige grøntsager og meget mere.

 

 

Økoliv.dk (forkortet)

 

Allerede ved første syn på bogen og en kort bladren rundt i den, blev jeg interesseret i at læse nærmere. Bogens layout og illustrationer fænger lige med det samme!

Forfatteren Lise Faurschou Hastrup har i et samarbejde med fotografen Nils Henrik Pedersen lavet en bog, som gerne vil inspirere os til at se sammenhængen mellem vores madvaner og klimaet – både vores eget indre klima (sundheden) samt de ydre klimaforandringer.  Det giver rigtig god mening, da 1/3 af vores CO2 udslip stammer fra vores mad – hvilket hovedsageligt vil sige den måde hvorpå maden produceres på.

 

Bogen inspirerer på en appetitlig og let tilgængelig måde ved dels at skitsere fødevaregruppers påvirkninger på vores sundhed og på klimaet, dels at give os lækre og ikke komplicerede vege- tariske opskrifter, hvor økologiske grøntsager, bælgfrugter, korn og frugt er hovedingredienserne.

 

I den første del af bogen strøer forfatteren om sig af guldkorn, der beriger læseren med viden om sammenhængene mellem vores indtag af mad, valg af fødevarer og påvirkningen af klima og miljø.

For som forfatteren glædeligt pointerer – så er skal klimaopgaven ses i en større sammenhæng: Klimaet er en tilstand som miljøet befinder sig i. En tilstand som kommer til udtryk via temperatur, nedbør, lufttryk og vind. Man kan derfor aldrig tale isoleret om klimakrise, for det er altid miljøet der må tage konsekvensen. Det er altså ikke klimaet, men miljøet der er i krise.

 

Netop dette er bogens fornemme udgangspunkt – og fra den vinkel peges der især på økologisk landbrugsproduktion som den løsning, der skaber størst gevinst for pengene – både for vores sundhed, naturen og biodiversiteten, grundvandet og dyrevelfærden – alt sammen faktorer som påvirker vores miljø og klima i negativ eller positiv grad.

 

Bogen giver ikke læseren en dårlig samvittighed eller er messende i forhold til økologi. Den skitserer fordelene ved økologi, og det er ren sund fornuft!

 

Jeg glæder mig til at gå ombord i opskrifterne!

 

Mette Pedersen

 

 

Ny  skøn bog om mad, økologi og klima

 

Lise Faurschou Hastrup, madvejleder og økologisk omlægningskonsulent,  har netop udsendt bogen “Økologiske fodspor på køkkenbordet – sundhed, miljø og klima i én mundfuld”, som jeg gerne varmt vil anbefale.

Bogen fortæller enkelt og engageret om, hvad vores valg af mad betyder for klimaet. Her er ingen løftede pegefingre, men argumenterne er ikke til at komme uden om. Til forskel fra en gammel fundamentalist som mig, er Lise helt på det rene med, at vi ikke ændrer Danmark til et land af vegetarer natten over.

 

“Økologiske fodspor” handler om vores “klimafodspor”, hvad produktionen af animalske fødevarer betyder for vores natur og klima – og os selv.

 

Lise tager læseren ved hånden og anbefaler, at man starter med en enkelt kødfri dag om ugen, og her kunne jeg selvfølgelig ikke være mere enig. Det handler om at indse, hvad vores valg af mad betyder – og handle efter det. Forfatteren gør det nemt at forstå, hvad det er, der skal erstatte kødet på tallerkenen – den største udfordring for folk, der vil leve sundt og med mindre kød.

Vi hører om den bæredygtige madpyramide og om de forskellige næringsmidler – og vi får gode råd om at tænke os om ved valg af fedtstoffer og meget mere.

 

Bogens opskriftsdel består af mere end 100 årstidsinddelte vegetariske/veganske opskrifter, som er særdeles nemme at gå til. Det er god gedigen hverdagsmad, der vil gøre en verden til forskel, hvis vi alle sammen spiste mere af den.

 

Som læser af kødfrifredag.dk er jeg sikker på, at du vil få glæde af bogen. Den er dybt engageret uden at være fanatisk. Det gider vi simpelt hen ikke! Glæden skal være med, når vi spiser. Det er den her.

 

Jeg har kun en lillebitte anke: det ville have været dejligt med et stikordsregister til opskrifterne.

Kirsten Skaarup på sin hjemmeside Kødfri fredag

 

 

Heltemad

 

Et godt bidrag til en mere klimavenlig livsstil. Kogebog, der kobler mad, sundhed, klima og miljø.

 

Uden mad og drikke duer helten ikke, og hvad er mere passende føde for en helt i klimaforandringernes tidsalder end økologisk, bæredygtig og i overvejende grad vegetarisk mad? Det er der flere forfattere, der har forstået. Sidste år fik Susanne Engelstofts Klimakogebogen (FDB og Gyldendal) en del eksponering. Nu er Lise Faurschou Hastrups appetitlige Økologiske fodspor på køkkenbordet kommet med et poetisk forord af Jytte Abildstrøm og indbydende fotos af Nils Henrik Pedersen.

 

Først og fremmest rummer bogen en mængde opskrifter på retter som kalder på at blive lavet og nydt – foreløbigt har jeg konstateret at rødbeder og hindbær passer perfekt sammen. Det der imidlertid især udmærker denne bog er, at den ikke blot er en kogebog, men også en klogebog, der over 70 sider sætter maden ind i en bredere sammenhæng. På en jævn og ligefrem måde forklarer Lise Faurschou Hastrup nogle vigtige sammenhænge mellem maden, vores sundhed og klimaet/miljøet.

 

Vi har brug for fedt og protein, men meget af det der indtages i Danmark er hverken godt eller gavnligt. At vegetabilske proteiner er langt mere klimavenlige end animalske, forstår efterhånden mange, men bogen forklarer værdien af bælgfrugter og fisk på en god måde, ligesom mælkedrikning sættes ind i et sundheds-mæssigt og klimatisk perspektiv, som i hvert fald var nyt for mig. God er også forklaringen af olier og betydningen af ord som ”koldpresset” og ”raffineret” – det sidste er mildest talt ikke noget at vigte sig af: Død over margarinen! som en af overskrifterne lyder. Hvis du nogen sinde har tygget på en vindruekerne, kan du måske godt undre dig over, hvorfor vindruekerneolie slet ikke smager bittert.

 

En kendt model er kostpyramiden. Lise Faurschou Hastrup præsenterer klimatallerkenen, der visualiserer den gode sammensætning af vores kost. Hvor mange er vant til at tænke den daglige mad ud fra det kød, som vi spiser, foreslår Lise Faurschou Hastrup at vi begynder at planlægge ud fra grøntsagerne. Det er en god ide, lige som det er en god ide at gå uden om mumificeret frugt (jeg har ikke set udtrykket før).

 

Som Lise Faurschou Hastrup skriver gennemførte Forbrugerrådets forbrugerpanel i 2009 en undersøgelse, hvor det viste sig, at 9 ud af 10 danskere er motiverede for klimavenlig adfærd. Køb bogen, fortsæt det gode arbejde eller kom godt i gang med det.

 

Martin Ishøy, sognepræst i Balle sogn og

Ph.d i miljøetik.

Anmeldelsen bringes her forkortet.

Læs den fulde ordlyd på www.gronkirke.dk og Folkekirkens Infocenter

(www.kirkenikoebenhavn.dk)

Lektørudtalelse af Mageløse Måltider

 

Anvendelse/målgruppe/niveau

Det er meget oppe i tiden at dekorere maden med blomster, blade og bær, og her får vi en række originale idéer, der kan anvendes af de fleste, både til anderledes service og egentlig pynt. Idéerne er alle vegetariske, men kan bruges som tilbehør, forretter, desserter osv. og henvender sig derfor også til kødspisere.

 

Beskrivelse

Mad betyder omsorg og kærlighed, og det kan man vise endnu mere, hvis serveringerne er smukke at se på. Vi får her ca. 40 fantasifulde opskrifter, alle vegetariske og de fleste med både smag og farver, fx stærk rødbedepeberrodsråkost med bær og blomster eller savojkål-pakker med perlebyg , kikærter med lakrids serveret i en skål af kålblade. I det hele taget kan skaller, blade og andet bruges som service. Bogen indeholder en såkaldt dekopalet, hvor forfatteren viser hvilke ting, man kan bruge til pynt i de forskellige farver. Lise Faurschou er uddannet kostvejleder og arbejder bl.a. som konsulent i økologisk omlægning. Hun har tidligere udgivet Økologiske fodspor på køkkenbordet, 2010.

 

Sammenligning

Forfatterens første bog fokuserer på det klimavenlige køkken med vegetariskeopskrifter.

Her handler det om at lave smukke retter efter samme principper.Der er kommet et par andre bøger om blomster som pynt af Anemette Olesen og Camilla Plum, men her får vi anderledes idéer med blomster, bær, blade og meget andet og ikke mindst farvepaletten, dekokassen og idéer til service.

 

Samlet konklusion

En anderledes appetitvækkende kogebog, med sjove, specielle idéer, der somnoget nyt bringer en farvepalet.

 

Jette Landberg

 

 

kommentar

Mageløse måltider er en fin, følelsesmættet bog skrevet med en inderlighed fyldt med varme og ømhed for opskrifterne. Bogen emmer af vitalitet, enormt skønne fotos som inspirerer. Bogen fremstår som en ener, der distancerer sig fra alt andet hidtil set.

 

Poul Hougaard, psykolog

 

 

kodfrifredag.wordpress.com

 

Der er lige landet en bog på mit bord. En ny vegetarisk bog. Jeg vil ikke helt kalde den kogebog, for den indeholder så meget andet og mere end opskrifter. Det er først og sidst en bog, man bliver i godt humør af.

 

For at starte med udseendet, så er det en bog, der strutter af farveglæde og madglæde. Forfatteren Lise Faurschou Hastrup har lavet bogen i samarbejde med fotografen og grafikeren Nils Henrik Pedersen, og det har resulteret i en lille charmetrold af en bog.

 

Mad er også kunst

Det er ikke altid, at en bogs bagsidetekst holder, hvad den lover. Men det gør denne bog.

Hør bare her:

 

“Dette er ikke en almindelig kogebog. Det er en inspirationsbog fyldt med ideer, kunstneriske madbilleder, essays, tegninger og akvareller, små digte om mad og måltider, collager, praktiske redskaber og virkemidler til mageløse måltider. OG opskrifter på vegetarisk mad …”

 

Det er præcist, hvad bogen indeholder. Det er en bog for den erfarne vegetar og for alle andre,

der vil sætte kulør på deres mad, spise sundt og smukt, økologisk og med omtanke.

Forkæl dig selv med bogen – men giv den også som værtindegave HVER gang, du er ude!

 

En af de ting, som jeg holder rigtig meget af i bogen, er farveglæden. Bloggens læsere vil vide,

at jeg går meget op i madens farver og vigtigheden af at mange farver er repræsenteret i det enkelte måltid.

 

I “Mageløse måltider” kan man bl.a. finde afsnittet “Dekopaletten” om at sætte kulør på maden. Her vises i smukke farvebilleder, hvilke farver der er fremherskende på de forskellige årstider.

 

Og i afsnittet “Dekokassen til alle årstider” er der yderligere gode ideer til brug af farver, pynt, tørring etc.

 

Kærligheden til sund, lækker, vegetarisk og økologisk mad gennemsyrer den lille bog, som kan købes her: www.tritla.com. Prisen er kr. 199,-, og bogen er på 144 sider.

 

Lise Faurschou Hastrup har tidligere udgivet bogen “Økologiske fodspor på køkkenbordet”.

 

Kirsten Skaarup

 

 

kommentar

Og sikke nogle dejlige bøger I har lavet. Er helt vild med Mageløse Måltider, som er så hyggelig at bladre rundt i. Den er bare fuld af glæde og kærlighed og overskud, og man får vildt meget lyst til at leve og lave mad bagefter! Har allerede lavet de små tranebær-scones, som mine drenge var vilde med :-) JUBIIIIII

 

 

økolivnu.dk

 

Sundt og velsmagende mad, som pyntes med din fantasi og naturens smykker, bliver til kreative og sanselige oplevelser. Det er det inspirerende budskab i denne nye bog om madkunst.

 

Bogen er forfattet og illustreret af madkonsulent Lise Faurschou Hastrup samt grafiker og illustrator Nils Henrik Pedersen. Hvis navnene forekommer dig bekendt, så hænger det sammen med, at Lise og Nils Henrik udgav den glimrende madbog ’Økologiske Fodspor på Køkkenbordet’ i sensommeren 2010.

 

Bogen er lille og handy, utrolig smuk med masser af smukke illustrationer, lidt poesi og den oser af kreativ leg med råvarerne. Den er fantastisk inspirerende at kigge/læse i.

 

Opskrifterne ligner en million, de er nemme at tilberede, de er årstidsbestemt, vegetariske og de sætter ingredienser sammen på nye vovede måder – og så smager de dejligt!

 

Mageløse måltider slår et rammende slag for nærværet i tilberedelsen og indtagelsen af måltidet

– og netop i den henseende, er vi nok mange, som kan bruge en reminder og et par konkrete tips. For mit eget vedkommende er det desværre for tit, at jeg er fraværende under madlavningens proces, og ikke får leget med symfonierne mellem madens farver, smag og konsistens.

 

Med Mageløse Måltider på køkkenbordet, årstidens råvarer friske, på glas eller tørrede og enkle virkemidler i haven, så bliver det nu lettere at få symfonien til at gå op i en højere enhed. Den farverige mad vil også appellere til børnene, og de kan nemt involveres i indsamlingen af havens og naturens ’madsmykker’, og samtidig lære, hvad der er godt, og hvad der er giftigt.

 

På én måde er bogen lidt personlig, idet forfatteren elegant skriver om egne erindringer om mad og måltider. Det synes jeg giver rigtig god mening, idet begreberne ’mad, måltid og spise’ flettes sammen med historierne om nærværet med andre mennesker, følelser og overbevisninger.

Vi bærer alle rundt på mad-erindringer, og mere eller mindre ubevidst påvirker vi vores børn og omgivelser med den mad og stemning vi serverer til måltidet. Tankevækkende…

 

Mageløse måltider præsenterer os for sund og smuk madkunst, som vi alle kan lade os inspirere af i hverdagen og jeg kan varmt anbefale dig at købe bogen.

 

Mageløse Måltider er endnu mere anvendelig sammen med dens storesøster Økologiske Fodspor på Køkkenbordet.

 

Mette Petersen

 

 

Tidskriftet Pengevirke

 

God og sund mad må også godt se spændende og indbydende ud. Et måltid er også en oplevelse for synssansen. Mageløse Måltider er skrevet af Lise Faurschou Hastrup og fremragende illustreret af Nils Henrik Pedersen. Bogen lægger op til, at man eksperimenterer

med anretning, farver og smag.

 

Der er både opskrifter, inspiration til udsmykning af maden og små anekdoter. Hvad med for eksempel at pynte dine hård­kogte æg med mælkebøtter? Eller lave et ratatouilletårn ved at sætte alle ingredienserne fra den traditionelle franske gryderet på et spyd? Eller servere

salaten i et kålblad?

 

Det er en god bog at hente inspiration i, med mange gode ideer som er lige til at gå til.

Men der er da også ideer og opskrifter, der kræver lidt mere forarbejde. Det er muligt, at finde mange af de ting der bruges i supermarkedet. Andre skal man i helsekostbutikker for at finde. Men man kan selvfølgelig også selv gå ud i naturen og finde for eksempel hybenroser,

skovsyre, hyldeblomst og meget mere.

 

Alle opskrifterne er vegetariske, og forfatteren anbefaler økologiske og sunde råvarer.

Der er også et afsnit i bogen med gode råd til, hvordan man kan undgå madspild. Du kan for eksempel lave isterninger af tiloversbleven kaffe eller te, som du kan servere på en varm sommerdag som iskaffe eller iste, eller du kan kaste dig over den overdådige rugbrødslagkage bagt af rugbrødsrester.

 

Bogen kan købes portofrit på www.tritla.com for 199 kr. eller hos boghandleren.

Forlaget Tritla er kunde hos Merkur

 

Karl Johnsen

 

 

www.sjovforborn.dk

 

Lyst til sundt med Mageløse Måltider

 

At servere massevis af grøntsager kan være sin sag, ikke mindst i en børnefamilie. Men med madvejleder og kogebogsforfatter Lise Faurschou Hastrup nye smukke idébog til køkkenet bliver både øjne og mund forkælet. Fokus er det vegetariske køkken, men bogen ”Mageløse Måltider” indeholder også et par økologiske fiskeretter, som familien nok skal synes om. Sammen med grafikeren Nils Henrik Pedersen har Lise Faurschou Hastrup kreeret en anderledes, men unik mad-inspirationsbog der hylder det sunde og bæredygtige.

 

På forunderlig vis formår Lise Faurschou Hastrup at diske op med vegetarmad, der både er usædvanlig lækker, indbydende, sund og samtidig bygger på etiske og økologiske principper.

En kunst på flere planer! ”Mageløse Måltider” er oplagt til at understøtte familiens lyst til at lege med maden som kunstværker. Mon ikke at børn vil værdsætte og nyde maden endnu mere,

når den tager sig præsentabel, lækker og indbydende ud?!

 

Vi spiser som bekendt med øjet såvel som munden. Min erfaring er, at det, at maden fremstår smuk er også med til at give respekt for madens værdi. Råvarerne er i udgangspunktet lokale

og økologiske eller biodynamiske. Retterne er trods deres fantastiske udseende i reglen lette at

gå til og også i smagen vil den dejlige vegetarmad passe fint til små barneganer.

 

Bogen er poetisk, smuk og hylder madglæden først og fremmest. Den er en dejlig påmindelse om, at sund mad er smuk og smagfuld. For små såvel som store. I børnefamilien vil ”Mageløse Måltider” kunne bidrage med nyttig viden, ideer til indbydende servering af maden og forståelse af madens æstetik. Anbefales varmt!

 

Nønne Lønne Votborg

 

Anmeldelser af

Økologiske

fodspor på

køkkenborder

Anmeldelser af

Mageløse

måltider

UDSOLGT